Hoe volgen militairen in oorlogsgebied het nieuws?

Militairen die uitgezonden of op missie zijn eten en slapen in een voor hen opgesteld kamp, van meestal containers. Als militairen het nieuws volgen is dat natuurlijk altijd vanuit dit kamp. Natuurlijk is dat minder eenvoudig als dat het thuis zou zijn, daarnaast is het wel enorm belangrijk dat de militairen op de hoogte zijn van de situatie aldaar. De situatie kan immers per dag veranderen, wat dan ook kan meewegen in de aanpak of de gevechten die op dat moment spelen. Het spreekt dus voor zich dat het nieuws in een oorlogsgebied iets is, wat heel erg belangrijk kan zijn, voor diegene die op dat moment daar verblijven.

Hoe militairen in oorlogsgebied het nieuws volgen is afhankelijk van verschillende factoren. De eerste factor is: wat is het gebied waar de militairen verblijven en hoe lang is het gebied al in oorlog? Een afgelegen gebied, al langer in oorlog biedt al wat minder mogelijkheden. Hoe makkelijk is het voor andere partijen om in en bij het kamp te komen? Die partijen kunnen immers eventueel nieuws mee het kamp in nemen. Hoe stabiel zijn de verbindingen naar buiten?  We leven tegenwoordig allemaal met onze smartphone in onze hand, maar in oorlogsgebied is het natuurlijk niet zonder meer zo, dat die smartphone te gebruiken is. 

Naast deze factoren zijn er natuurlijk altijd standaard informatievoorzieningen vanuit Defensie. Iedere militair heeft immers eigen contactpersonen. Is er ook altijd wel een radiootje of waar mogelijk een klein tv’tje, meestal op batterijen. De militairen worden ook vanuit een heel ander punt aangestuurd, degene die aansturen vechten niet mee op de missie zelf, maar houden wel alles in de gaten en waken zoveel mogelijk voor de veiligheid, die personen kunnen natuurlijk op iedere mogelijke manier het nieuws volgen, ze zijn immers niet in het kamp, ze bevinden zich vaak niet eens in hetzelfde gebied, hebben alle mogelijke voorzieningen, dus kunnen gewoon het nieuws volgen op televisie of radio of internet, waardoor er niks gemist wordt.  Deze nieuwsupdates zijn van groot belang maar het is tegelijkertijd ook een hele goede manier waarop de militairen in het kamp op de hoogte gehouden kunnen worden.

Uiteindelijk kun je dus wel stellen dat militairen in oorlogsgebied voldoende op de hoogte zijn van wat er gebeurd in het gebied waar ze verblijven. Het zal vast niet altijd zo zijn dat ze van overig nieuws ook helemaal op de hoogte zijn, maar dat speelt op dat moment ook niet echt, omdat ze vooral bezig zijn met leven en overleven. Het gaat op dat moment alleen om het nieuws over het gebied waar ze naar uitgezonden zijn. Er wordt kosten nog moeite gespaard om dat nieuws op het juiste moment op juiste plek te krijgen.

Hoe volgen militairen in oorlogsgebied het nieuws?

Hoe makkelijk is eenvoudig leven?

Eenvoudig leven is een term die steeds vaker voorbij komt omdat het voor veel mensen aantrekkelijk klinkt om mee te beginnen. In de huidige consumptiemaatschappij is het aan de orde van de dag om te blijven kopen en daarnaast ook veel weg te gooien. Zelfvoorzienend leven zou een hele andere kijk geven op het leven, je leert zaken waarderen die je nooit eerder gewaardeerd hebt. Daarnaast kan het flink in de kosten schelen. Plus je kunt je leven ook zo inrichten als jij dat wilt zonder afhankelijk te zijn van wat anderen je aanbieden.

Eenvoudig leven klinkt eenvoudig, maar dat is het natuurlijk niet. Het is ook geen goed idee om wanneer je besluit eenvoudig te gaan leven, meteen alles overboord te gooien en alle veranderingen tegelijkertijd toe te passen. Wil je eenvoudig gaan leven probeer de veranderingen dan stap voor stap toe te passen. Bekijk je leven eens kritisch, kijk wat in jouw leven al zelfvoorzienend is en probeer dat dan langzaam uit te breiden. Wanneer je steeds een stapje toe blijft voegen eindig je uiteindelijk op het eenvoudige leven wat je voor ogen had. Militairen die op missie zijn leven in de kampen ook eenvoudig, maar dat is pure noodzaak. 

Hoe makkelijk is eenvoudig leven?

Wanneer weet je of nepnieuws ook echt nep is?

Nepnieuws is nieuws wat via diverse manieren de wereld in wordt geholpen. Nepnieuws is nieuws wat op zo een manier verdraaid is, dat het amper nog in de buurt komt van de werkelijkheid. Nepnieuws is bedoeld om burgers op het verkeerde been te zetten, maar ook wel eens om winst te maken. Nepnieuws wordt ook wel eens de wereld in geholpen om grappig te zijn. Het grootste voorbeeld van een moment waarop nepnieuws heel erg speelde was tijdens de corona pandemie. Het was toen echter wel lastig om nepnieuws te onderscheiden van echt nieuws, puur omdat we geen idee hadden hoe de pandemie zou verlopen.

Nepnieuws is eigenlijk eenvoudig te herkennen. Het is immers op die manier verdraaid of veranderd dat het amper nog in de buurt komt van de werkelijkheid. Wanneer je denkt dat iets ongeloofwaardig klinkt, is het dat meestal ook. Het echte nieuws over het onderwerp waar het nepnieuws over gaat is meestal ook nog wel terug te vinden, en dan meestal ook in groten getale. Twijfel je ga dan altijd verder op zoek, je zult er dan achter komen dat je vermoeden van nepnieuws ook daadwerkelijk waar is.

Wanneer weet je of nepnieuws ook echt nep is?

Wat kun je allemaal vinden op een crimesite?

Een crimesite is een website waarop alles wat te maken heeft met criminele activiteiten gepubliceerd wordt. Welke criminele activiteiten gepubliceerd worden en wat er dan precies gepubliceerd wordt hangt weer af van waar de misdaadjournalisten precies aandacht aan geven. Waar je aan kan denken: rechtszaken die momenteel lopen van grote misdaadzaken, liquidaties, of ander crimineel gerelateerd nieuws.

Een crimesite is een journalistiek platform, waardoor bronnen en informanten beschermd en dus niet vernoemd worden. Ook moet er gehouden worden aan het recht van de privacy en dan maakt het niet uit of een persoon wel of geen verdachte is. De enige uitzondering is wanneer iemand zelf geen waarde hecht aan zijn of haar privacy. Dit speelt vooral wanneer de persoon in kwestie last blijft houden van zijn of haar reputatie in het verleden en daar op deze manier mee wil afrekenen.

Voor een misdaadjournalist is het belangrijk om niet te persoonlijk betrokken te raken bij de zaken waar hij mee bezig is. Het is namelijk erg belangrijk dat een misdaadjournalist een onafhankelijk persoon blijft, die bronnen waaruit de informatie verkregen is te allen tijde beschermd. Het gebeurt dan dus ook niet vaak dat een misdaadjournalist samenwerkt met politie of overheid.

Wat kun je allemaal vinden op een crimesite?

Wat is Euribor?

Wanneer je nadenkt over het kopen van een huis en dus ook het aangaan van een hypotheek, dan ga je ook tegen de term euribor aanlopen. Euribor staat voor Euro interbank offered rate. De Euribor is de gemiddelde rente die wordt betaald bij een Europese bank. Als je de Euribor weet, weet je dus ook of de bank waar jij van plan bent om je hypotheek af te sluiten je een goed aanbod doet, of dat je beter nog even verder kunt zoeken.

Het is wel van belang te weten dat de Euribor niet direct de rente is die jij als particulier betaald bij het afsluiten van een hypotheek. De Euribor is de rente die de bank betaald om bij een andere bank een lening te kunnen afsluiten. De bank moet die lening natuurlijk ook weer met rente terugbetalen. Het is dus logisch dat de rente bij de bank waar jij de hypotheek wilt afsluiten iets hoger is, als de gemiddelde Euribor. De hypotheekrente waar wij te maken mee hebben is uiteraard afhankelijk van stijgingen van de Euribor, omdat de kosten van de bank dan ook hoger zijn, waardoor er minder winst gemaakt zal worden. Het doel van het verstrekken van een lening van een bank is uiteraard winst maken.

Wat is Euribor?

Hoeveel paracetamol mag je hebben? Wat is verantwoord?

Paracetamol is een geneesmiddel wat ieder gezin wel in huis heeft. Paracetamol is vrij verkrijgbaar in heel veel winkels. Het is tegenwoordig zelfs te vinden in het schap van de supermarkt. Paracetamol is ook nog eens laagdrempelig qua prijs. Paracetamol wordt als eerste geadviseerd bij pijn en koorts.  Oftewel het is niet meer weg te denken uit de maatschappij.

Waar nog wel eens verwarring over bestaat is: hoeveel paracetamol mag je nu eigenlijk hebben? De dosering hangt van verschillende factoren af. Bij kinderen is de dosering bijvoorbeeld anders als bij volwassenen. Bij jonge kinderen ook weer anders als bij oudere kinderen. De dosering is terug te vinden in de bijsluiter, en het is van belang je daaraan te houden.  Naast de dosering per keer, is het ook van belang te weten dat er een maximale dagdosering bestaat. Ook daarvan is het weer belangrijk om die ook aan te houden. Naast de dosering per keer en de maximale dagdosering telt het ook hoe lang je paracetamol slikt. Het is niet goed, om langdurig hoge doseringen te slikken. Dit kan invloed hebben op je nieren en lever, en kan je bloedbeeld veranderen. Blijft de pijn waarvoor je paracetamol bent gaan slikken langere tijd bestaan, raadpleeg dan te allen tijde een arts.

Hoeveel paracetamol mag je hebben? Wat is verantwoord?